MONOR VÁROSI SPORTCSARNOK

SPORTCSARNOKRÓL


2016 áprilisában kezdődött el a sportcsarnok tervezése. Először a koncepció tervek készültek el, majd az engedélyes tervek és végül a kiviteli tervek. E tervek alapján épül fel a létesítmény, és kezdődik meg a működtetéssel kapcsolatos elképzelések kialakítása. Várhatóan 2018 elejére készül el az épület, addigra kerülnek beszerzésre a szükséges eszközök, és azt követően vehetik birtokba a sportolók és a lakosok a multifunkciós csarnokot, mely sport- és rendezvényközpontként is fog működni. Mivel a csarnok közvetlen közelében található a város sportpályája és a városi uszoda is, így a Balassi utcában egy valódi sportcentrum alakul ki Monoron.

 

Az épület hasznos alapterülete 4166 m2, az ülőhelyek száma max. 1030, nagy rendezvény esetén az épület maximális befogadóképessége (a küzdőtér használatával) 1500 fő.

 

Küzdőtér:


Az épület csarnoktere (küzdőtere) 44 x 22 m-es lesz (968 m2), ahol szabvány méretű röplabda-, kézilabda- és kosárlabdapálya lesz felfestve. Így a csarnok, ezen labdajátékok, valamint futsal mérkőzések lebonyolítására is alkalmas lesz. Burkolata sportparketta. A későbbiekben az igényekhez alkalmazkodva, a fizikai lehetőségek figyelembevételével egyéb sportrendezvények megszervezésére is alkalmassá tehető. Padlóvédő burkolat leterítésével alkalmas lesz koncertek, színházi előadások, szórakoztató rendezvények, kiállítások és konferenciák lebonyolítására is.

 

A gazdasági udvar felőli bejáraton közlekedve lesz lehetőség színpad felállítására, felépítésére, a technikai eszközök, berendezések telepítésére. Egy teltházas rendezvény végén a vendégek gyors és biztonságos épület elhagyásáról a főbejáraton kívül 5 db oldalsó kijárat gondoskodik majd, mely vészkijáratként is funkcionál.

 

A küzdőtér egy elektromos térelválasztó függönnyel 2 egyforma részre osztható, így akár párhuzamosan 2 különböző sport is űzhető a két térfélen a másik zavarása nélkül.

Azért, hogy se a nézőket, se a sportolókat ne zavarja az oldal irányból bevilágító fény, a csarnoktérnek nem lesznek homlokzati nyílászárói. A természetes megvilágításáról 16 db felülvilágító kupola fog gondoskodni.

 

Lelátók:

A kétoldali lelátó 984 fő részére biztosít fix ülőhelyet. Ezen felül 10 db akadálymentes ülőhely lesz kialakítva, melyek a küzdőtér síkjában találhatók és az előtérből szintemelkedés nélkül lesznek megközelíthetőek. Ezeken felül további 36 mobil vagy 20 db akadálymentes ülőhely biztosítható/ alakítható ki az aktuális rendezvény igényei szerint a fix lelátók előtt.

Különtermek:

A csarnokban 3 db különterem kerül kialakításra. A legnagyobb a küzdőtérhez kacsolódó "bemelegítő terem", ami 144 m2-es és a küzdőtérhez hasonlóan sportparketta burkolattal lesz ellátva.

 

A földszinten kerül kialakításra a "tükrös terem", aminek egyik oldalfala tükörborítást fog kapni, elsősorban a fitnesz és tánc edzések érdekében. A helyiségnek közvetlen kapcsolata lesz ez előcsarnokkal és a büfével, ezáltal a rendezvények függvényében a helyiség a büfé kiszolgáló tereként és/vagy előtérként is üzemelhet. A terem alapterülete 93 m2, burkolata greslap (kerámialap). A teremhasználók igényeihez igazodva, lehetőséget szeretnénk biztosítani ideiglenes (rugalmas) burkolatok, padlóvédő felületek fektetésére is.

 

A harmadik terem az emeleten található. A teremből ablakokon keresztül közvetlen rálátás nyílik a küzdőtérre. A terem mérete 137 m2 (6,7 x 20,5 m), burkolata PVC.

Ez a terem a rendezvények alkalmával az emeleti büfé kiszolgáló helyiségeként is funkcionálhat.

 

Öltözők:

A csarnokban 6 db 20-24 fős öltöző lesz kialakítva, a hozzájuk tartózó vizesblokkal. Az öltözőkben egyszemélyes zárható öltöző szekrények is elhelyezésre kerülnek. Külön lesz kialakítva 1 db edzői öltöző, 1 db bírói öltöző, 1 db akadálymentes öltöző, mely edzői öltözőként vagy baba-mama szobaként is funkcionálhat, mivel pelenkázó is lesz benne.

 

Egyéb helyiségek:

Az épületben egyéb kiszolgáló és technikai helyiségek is ki lesznek alakítva, amik a használók, a sportolók és a közönség magasabb színvonalú kiszolgálását hivatottak biztosítani. A csarnok rendelkezni fog központi hangosítással, hangosítás- és világítástechnikai teremmel. A már említett baba-mama szobán kívül a földszinten az öltözők mellett lesz egy Orvosi szoba. Az épület előterében lesz a ruhatár, valamint egy BÜFÉ. Az emeleti különteremben nagyobb létszámú közönség esetén szintén kialakítható ideiglenes jelleggel egy kisebb BÜFÉ.

 

Parkolók:

A sportcsarnokba látogatóknak az épület két oldalán összesen 152 férőhelyes személygépkocsi parkoló lesz kialakítva, melyből 4 db-ot a mozgásukban korlátozottak számára tartunk fenn a bejárat közelében. Az ide érkező buszoknak külön helyet tudunk biztosítani a parkolásra. A csarnok körül összesen 150 férőhelyes kerékpártároló is telepítve lesz.